Modificarea vârstei de pensionare pentru asistenţii medicali şi moaşe


medic
În Monitorul Oficial nr. 359 din 15 mai a fost publicată OUG nr. 23/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea unor acte normative în domeniul sănătăţii.

Potrivit noii ordonanţe de urgenţă, asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali se vor pensiona la 65 de ani, indiferent de sex.

Până la această modificare legislativă, 4.000 de asistenţi şi moaşe din ţară erau obligaţi să se pensioneze la 62 de ani.

Scăderea vârstei de pensionare riscă diminuarea periculoasă a numărului de asistenţi medicali generalişti, moaşe şi asistenţi medicali angajaţi în unităţile sanitare publice, instituţii care se confruntă deja cu un deficit major de personal de specialitate. Prin această OUG, am ţinut astfel cont atât de nevoile sistemului de sănătate, cât mai ales de dorinţa de a rămâne în activitate a celor 4.000 de asistente medicale care puteau fi afectate de scăderea vârstei de pensionare“, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.