Directiva UE privind utilizarea sistemelor de iluminat nepoluante se va aplica din 2017


Copy of iluminare-cu-leduri

O ultimă noutate legislativă pentru producătorii de corpuri de iluminat prevede că Guvernul va decide dacă Directiva UE privind utilizarea sistemelor de iluminat nepoluante va fi aplicată de România din 2017 şi nu din 2022, solicitare înaintată de către conducerea Electromagnetica Bucureşti (ELMA).

Directorii companiei i-au cerut premierului, Victor Ponta, să dispună ca Ministerul Mediului să revină asupra deciziei de prelungire cu încă cinci ani a permisiunii de comercializare pe piaţă a altor elemente de iluminat (cu mercur, ioduri metalice) decât cele cu LED sau termice (halogen), astfel încât Directiva UE privind eliminarea corpurilor de iluminat cu caracter poluant, cum ar fi becurile cu halogenuri metalice, şi folosirea numai a sistemului LED, nepoluant şi economicos, să fie aplicată din 2017.

Intrarea în vigoare a Directivei a fost amânată, deşi în România nu sunt producători de becuri poluante, ci doar de LED.

De asemenea, compania ELMA a solicitat ca producătorii români de corpuri de iluminat LED, cu un consum de până la 50% mai mic de electricitate, să fie sprijiniţi de stat prin instalarea acestor echipamente în instituţiile publice.

Premierul Ponta promis că va analiza posibilitatea ca termenul de aplicare a Directivei UE referitoare la corpurile de iluminat să nu mai fie prelungit şi că va analiza şi cea de-a doua solicitare, arătând că se poate face mai mult pentru stimularea companiilor româneşti.