Măsuri de protecţie a animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice


cod penalNoutăţi legislativeLegea nr. 43/2014 privind protecţia animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 326 din data de 6 mai 2014.

Legea instituie măsuri de protecţie a animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice sau în alte scopuri experimentale şi, în acest scop, prevede norme ce reglementează înlocuirea şi reducerea utilizării animalelor în proceduri, precum şi îmbunătăţirea metodelor de creştere, adăpostire, îngrijire şi utilizare a animalelor în proceduri; originea, reproducerea, marcarea, îngrijirea şi adăpostirea, precum şi uciderea animalelor; activităţile crescătorilor, furnizorilor şi utilizatorilor de animale; evaluarea şi autorizarea proiectelor ce implică utilizarea animalelor în proceduri.

Legea nr. 43/2014 se aplică în cazul animalelor utilizate în proceduri şi care se află într-un stadiu de dezvoltare mai timpuriu, dacă animalul urmează să fie lăsat în viaţă după acest stadiu de dezvoltare şi, în urma procedurilor efectuate, este probabil să prezinte durere, suferinţă, stres sau vătămări de durată după ce a ajuns la stadiul de dezvoltare respectiv.