Proiect de lege privind securitatea fizică


LC-OleseaMinisterul Afacerilor Interne (MAI) a înaintat un proiect de lege privind modificarea HG 301/2012, care prevede ca evaluarea de risc la securitate fizică să fie efectuată până la data de 1 ianuarie 2015.  Actul este supus dezbaterii publice pe site-ul ministerului până la 3 mai, ulterior va fi trimis spre avizare Ministerelor Muncii şi Justiţiei şi ulterior Guvernului spre adoptare.

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI a declarat că motivul evaluării securităţii fizice este existenţa doar a 50.000 de firme obligate să facă o astfel de evaluare, din care până la 31 martie s-au contractat doar 10.000 analize. Evaluarea preconizată va fi efectuată contra cost.

Până în prezent, au fost admişi şi înscrişi în Registrul Naţional al Evaluatorilor de Risc doar 208 specialişti cu drept de efectuare a analizelor de risc la securitatea fizică, număr insuficient faţă de necesităţile pieţei.  Cu toate că termenul evaluării a mai fost amânat cu 6 luni, lipsa evaluatorilor continuă să persiste.

Împotriva taxei de risc este şi întreg mediul de afaceri din România. În acest sens membrii asociaţiilor patronale incriminează noua taxă, considerând-o una de protecţie plătită evaluatorilor autorizaţi de Poliţie. Aceştia critică şi modalitatea de calcul folosită în grilele de evaluare aflate pe site-ul Poliţiei Române.