Modificarea normelor de aplicare a Legii privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor


modif-legislative
Ministerul Afacerilor Interne a supus dezbaterii publice proiectul de Hotărâre pentru modificarea H.G. nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

Potrivit art. 7 din H.G. nr. 301/2012, în termen de 24 luni de la data intrării în vigoare a acestui act normativ, modul de funcţionare al unităţilor prevăzute la alin. (1) al art. 2 din Legea nr. 333/2003, precum şi societăţilor specializate de pază şi protecţie şi a celor care desfăşoară activităţi de proiectare, producere, instalare şi întreţinere a sistemelor de alarmare împotriva efracţiei, precum şi a dispeceratelor de monitorizare a sistemelor de alarmare, trebuie să se alinieze noilor cerinţe stabilite de actul normativ.

În principal, unităţile funcţionale la data intrării în vigoare a actului normativ au ca noi obligaţii, pe de o parte, realizarea unor măsuri, respectiv, îmbunătăţirea performanţelor camerelor video din zona de acces şi tranzacţionare, supravegherea exterioară, instalarea butoanelor de jaf şi introducerea unor deschideri temporizate la seifurile de depozitare sau amenajarea unor ghişee speciale etc., iar pe de altă parte, efectuarea analizelor de risc la securitatea fizică care să fundamenteze măsurile de securitate necesare în unităţile funcţionale şi implementarea acestora.

În acest context, prin prezentul proiect de act normativ se propune:

  • prorogarea termenului prevăzut la art. 7 din H.G. nr. 301/2012, publicată în Monitorul Oficial nr. 335 din 17 mai 2012, până la data de 1 ianuarie 2015;
  • prelungirea dreptului de efectuare a analizelor de risc pentru specialiştii abilitaţi prin interviu, până la aceeaşi dată.