Noi propuneri de reformă a finanţării şi a statutului legal privind partidele politice europene şi fundaţiilor afiliate lor, pragul donaţiilor care pot fi făcute într-un an de un donator care a fost ridicat de la 12.000 euro la 18.000 euro, au fost propuse de Parlamentul European.
Astfel noile reguli vin în clarificarea finanţele acestor entităţi dar și în întărirea caracterului lor european, dar și în ajutorul partidelor şi fundaţiilor europene să genereze propriile resurse. Referitor la majorarea pragului donaţiilor, pentru cele mai mari de 3000 de euro, numele donatorului şi sumele donate vor fi făcute publice, iar pentru sumele între 1500 de euro şi 3000 de euro, va fi necesar consimţământul prealabil al donatorului.
În legislaţie se arată că Parlamentul European şi o autoritate independentă vor fi responsabile pentru evaluarea respectării regulilor.
“Autoritatea, selectată de trei instituţii europene, va fi singura responsabilă de verificarea respectării regulilor privind înregistrarea şi decizia de retragere a unui EEUP. De asemenea, se va ocupa de celelalte cerinţe referitoare la fonduri non-UE (de exemplu, donaţii şi contribuţii). Dacă regulile sunt încălcate, autoritatea va cere măsuri corective, iar dacă acestea nu vor fi luate, vor putea fi impuse penalităţi sub formă de amenzi, iar ca ultim resort, va fi impusă retragerea, ceea ce va face ca partidul să nu mai fie eligibil pentru finanţare”, se mai arată în comunicat.
În cazul în care nu vor respectate obligaţiile de raportare şi transparenţă sau de condamnare penală, Parlamentul va impune penalităţi pentru utilizarea necorespunzătoare a fondurilor UE.
În ceea ce privește respectarea valorilor UE, autoritatea va efectua o verificare, apoi comisia de “persoane eminente independente” va decide să eliminarea sau nu a respectivului partid.
Acordul trebuie agreat formal de Consiliu. Regulamentul va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017.