Mai multe cartele de telefon pre-pay pentru o persoana


lc2Premierul Victor Ponta  a declarat că o persoană va putea achiziţiona mai multe cartele de telefon pre-pay, şi va putea înregistra mai multe numere de telefon pe baza documentului de identitate.

De asemenea, premierul a mai susţinut că proiectul de lege care introduce obligativitatea înregistrării identităţii pentru folosirea acestor cartele este conform practicii europene.

Persoanele care deţin o cartelă pre-pay vor fi obligate să se înregistreze la operatorul de telefonie cu un act de identitate, sub sancţiunea sistării serviciului, iar cele care doresc să cumpere o astfel de cartelă vor trebui, la rândul lor, să prezinte un act de identitate pentru a primi cartela.

Regula dată va fi aplicată chiar şi în cazul firmelor, care vor trebui să prezinte documentele de constituire a societăţii.

Noile reguli, aprobate de Guvern prin programul legislativ, vor fi aplicate după ce Parlamentul adoptă actul normativ, deţinătorii actuali de cartele având la dispoziţie un interval de şase luni de la data intrării în vigoare pentru a se înregistra.

Proiectul de lege modifică O.U.G  nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, publicat în Monitorul Oficial nr. 925 din 27 decembrie 2011.

În termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a legii, atât furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice cât şi furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sunt obligaţi să informeze, prin mijloace care să asigure difuzarea în masă, abonaţii şi utilizatorii care nu au încheiat contracte scrise cu privire la obligaţiile ce le revin.

În cazul în care abonaţii şi utilizatorii nu îşi exprimă opţiunea, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului suspendă serviciile până la îndeplinirea obligaţiei. Astfel serviciile de comunicaţii electronice pot fi reactivate, în măsura în care este posibil, doar după încheierea contractelor scrise.