Potrivit programului legislativ, proiectul privind subvenţionarea serviciilor sociale va fi revizuit, pentru că, aşa cum este formulat în prezent, discriminează, a declarat ministrul Muncii, Rovana Plumb.
Reprezentanţii Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice au explicat că ideea revizuirii a apărut ca urmare a unei recomandări a Curţii de Conturi care a atras atenţia că este o problemă în ceea ce priveşte verificarea sumelor acordate, pentru că acest lucru nu poate fi realizat la modul real lună de lună.
Ca urmare, reprezentanţii ONG-urilor au reclamat faptul că proiectul de act normativ a fost elaborat fără să existe în prealabil o analiză privind necesarul în domeniul social şi au cerut identificarea unui mecanism eficient, astfel încât să nu se mai ajungă la tăierea subvenţiilor de la un an la altul.
Daniela Gheorghe – directorul executiv de la Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil a atras atenţia asupra faptului că avizarea favorabilă a acestui proiect va contribui la restricţionarea accesului direct la servicii sociale pentru mii de beneficiari actuali de la bugetul de stat (copii, vârstnici, persoane cu handicap, persoane în nevoie) care nu sunt din mediul rural sau care nu vor beneficia de serviciile subvenţionate conform noii legi în primii trei ani de funcţionare.
De asemenea, ea a amintit că nu există standarde de cost pentru serviciile sociale, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care Curtea Constituţională a respins Legea descentralizării.