Au scăzut pedepsele aplicate persoanelor care îşi abandonează familia


lc-ana2

Abandonul de familie reprezintă acea neîndeplinire a obligaţiei de întreţinere, dar şi neplata, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, aceste prevederi fiind cuprinse de legislaţia penală în vigoare. Conform noilor reguli stabilite  din 1 februarie, pedepsele pentru cei care nu respectă aceste obligaţii vor fi mai mici. 

O dată cu noutăţile legislative, aplicabile din această primăvară, s-a stabilit că cei care îşi abandonează familia  vor primi o pedeapsă uşor mai mică ca în trecut. Spre exemplu toate faptele se vor pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, după cum se arata în noul Cod penal.

Acţiunea penală se va pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate

Noul Cod penal stabileşte pedepse mai mici inclusiv pentru cei care nu respectă măsurile privind încredinţarea minorului. Conform noului Cod penal, părintele care îşi va reţine copilul minor fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei careia i-a fost încredinţat minorul, va fi pedepsit fie cu amendă penală, fie cu închisoare de la o lună la 3 luni, potrivit programului legislativ în vigoare.