Declararea zilei de 24 ianuarie sărbătoare legală nelucrătoare


legea_referendumului_a_fost_votata_noul_prag__30

Un grup de senatori din Comisia pentru cultură au înaintat un Proiect prin care solicită ca ziua de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, să fie declarată sărbătoare legală nelucrătoare.

Printre autorii proiectului se enumeră: Primarul Municipiului Iaşi, Gheorghe Nechita, Înalt Prea Sfinţia Sa Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, academicieni şi rectori ai unor universităţi din Iaşi. Propunerea legislativă a fost salutată de peste o sută de parlamentari PSD, PNL, UNPR şi PDL.

Iniţial se prevedea ca ziua de 24 ianuarie să fie declarată doar “sărbătoare legală”, nu şi “nelucrătoare”. Pe lângă aceasta proiectul mai prevede ca autorităţile administraţiei publice centrale să organizeze sau să sprijine logistic şi material manifestările publice dedicate acestei sărbători.

Principalul motiv pentru care a fost înaintat un asemenea proiect a fost semnificația istorică a zilei de 24 ianuarie, care practic reprezintă ziua de naştere a statului naţional modern român.

În opinia senatorilor declararea zilei de 24 ianuarie ca sărbătoare legală ar fi un gest simbolic care conferă acestei sărbători statutul binemeritat.