Noi reglementări privind blocarea conturilor bancare


descărcareÎn OUG nr. 8/2014, publicată în Monitorul Oficial nr. 151/2014, care a modificat Codul de procedură fiscală, se menţionează că Fiscul nu mai poate pune poprire pe conturile bancare ale contribuabililor, pentru stingerea creanţelor fiscale, făra să-i înştiinţeze în prealabil. Potrivit noilor dispoziţii, poprirea se va putea realiza doar în anumite condiţii, care sunt în avantajul firmelor.

Astfel, Fiscul va putea pune poprire pe conturile bancare ale contribuabilor doar la împlinirea termenului de 30 de zile de la data la care au comunicat acest lucru contribuabililor, adică data comunicării somaţiei.

Pentru stingerea creanţelor fiscale, debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmăriţi prin poprire asupra sumelor din conturile bancare, prevederile alin. (5) aplicându-se în mod corespunzător. Astfel, “prin excepţie de la art. 145 alin. (1), poprirea nu poate fi înfiinţată înainte de împlinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicării somaţiei”, se menţionează în actul normativ.

Măsura a fost luată pentru a veni în întâmpinarea mediului de afaceri cu privire la efectele negative ale înfiinţării popririi înainte de comunicarea somaţiei.