Republica Moldova va beneficia de liberalizarea regimului vizelor


vize-republica-moldova-UE

Pe 27 februarie, Parlamentul European a votat în favoarea liberalizării regimului vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova deţinători de paşapoarte biometrice.

Potrivit Regulamentului din 2001 privind vizele, care enumeră pe aşa-numita “listă negativă” statele non-membre UE care au nevoie de viză pentru a călători în spaţiul Schengen, precum şi statele ale căror cetăţeni nu au nevoie de viză pe “lista pozitivă”. Practic, revizuirea votată de plenul PE presupune transferarea Republicii Moldova de pe lista negativă pe cea pozitivă.

Pentru ca această măsură să devină efectivă, Consiliul trebuie să aprobe formal decizia urmând ca aceasta să fie publicată apoi în Jurnalul Oficial al UE, care va intra în vigoare la 20 zile de la data publicării. Acest lucru se va întâmpla cel mai târziu în luna aprilie.

De asemenea, eurodeputaţii români din toate grupurile politice au salutat măsura liberalizării vizelor pentru moldoveni.

Cetăţenii moldoveni se vor bucura în curând de avantajele unui drept fundamental al proiectului european: libera circulaţie.