Organizarea Comitetului naţional pentru situaţii speciale de urgenţă


INTALNIRE - GUVERN - SINDICATE

Organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului naţional pentru situaţii speciale de urgenţă este reglementată de Hotărârea Guvernului nr. 94/2013, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 121/2014.  Comitetului naţional va funcţiona ca organism interministerial sub conducerea viceprim-ministrului pentru securitate naţională, în cadrul sistemului naţional de management al situaţiilor de urgenţă.
Componența acestui Comitet va fi compusă din:
– preşedinte: viceprim-ministru pentru securitate naţională;
– vicepreşedinte: ministrul afacerilor interne;
– membri: miniştri şi conducătorii instituţiilor publice centrale, stabiliţi în anexa la actul normativ.
H.G. nr. 94/2013 conține și atribuțiile persoanelor care fac parte din componența  Comitetului naţional, precum și principalele obiective care trebuie îndeplinite.
Comitetul naţional se va întruni semestrial, în şedinţe ordinare şi, ori de câte ori situaţia o impune, în şedinţe extraordinare, la convocarea preşedintelui. La ședințe vor putea participa și alți reprezentanți din alte ministere la inițiativa președintelui.
Managementul situaţiilor de urgenţă din competenţa Comitetului naţional se realizează de Platforma de coordonare operaţională, prin Centrul operaţional de comandă al Guvernului.