Reexaminarea O.U.G. privind producerea energiei din surse regenerabile, respinsă


eoliene

Plenul Senatului a respins cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu pentru O.U.G. nr. 57/2013 privind energia din surse regenerabile, publicată în Monitorul Oficial nr. 335 din  iunie 2013, care modifică schema de ajutor de stat privind acordarea certificatelor verzi.

Traian Băsescu a atras atenţia în cererea de reexaminare, transmisă în ianuarie, că, prin lege, se modifică schema de ajutor de stat privind acordarea certificatelor verzi fără notificarea Comisiei Europene, aşa cum ar fi fost necesar, potrivit art. 108, alin. (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

Potrivit preşedintelui, aprobarea O.U.G. nr. 57/2013, până la îndeplinirea obligaţiilor prevăzute de Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, este inoportună şi expune România unor sesizări prealabile pentru încălcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.

În textul final al legii au fost operate detalieri privind modul de calcul al certificatelor verzi acordate, au fost realizate corelări între cotele anuale realizate de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie și, nu în ultimul rând, au fost detaliate şi atribuţiile Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

Modificările Legii nr. 220/2008 au fost necesare având în vedere creşterea necontrolată a preţurilor energiei electrice pentru consumatorii finali.