Noul Cod Penal, bucuria şoferilor?


152 de amenzi contravenţionale după o acţiune pe A1Noul Cod Penal intră în vigoare de la 1 februarie, iar unele modificări în ceea ce priveşte pedeapsa şoferilor care încalcă regulile de circulaţie ridică semne de întrebare.

Astfel, potrivit reglementărilor mai vechi, un conducător auto prins cu o alcoolemie în sânge de 0,8 grame la mie risca o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani, însă de la începutul lunii februarie, cei care se urcă băuţi la volan pot scăpa doar cu o amendă penală, în funcţie de gravitatea faptei comise în această stare.

Despre faptul că, potrivit noilor reglementări, alcoolemia va fi luată în considerare într-un dosar penal de “la momentul prelevării mostrelor biologice”, şi că agenţii din teren ar putea să accepte amânarea prelevării probelor, în urma unor beneficii, astfel încât valoarea alcoolemiei luate în considerare într-un dosar penal să fie mai mică, directorul Poliţiei Rutiere Române, comisarul şef Lucian Diniţă afirmă că acest lucru este greu de crezut.

Ca agent, eşti obligat ca în maximum o oră de la momentul depistării şoferului aflat sub influenţa alcoolui să-l duci la prelevarea probelor biologice. Dacă nu, tu eşti cel care trebuie să răspunzi”, a precizat directorul Poliţiei Rutiere Române.

,