În scopul reducerii obezităţii în rândurile copiilor şi menţinerea unei alimentaţii sănătoase Comisia Europeană a propus combinarea Programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli cu Programul de distribuire a laptelui în şcoli, având în vedere reducerea consumului acestor produse de către copii. Astfel, se va păstra aceeaşi alocare bugetară, iar statele membre vor avea posibilitatea de a muta până la 15 % din alocarea bugetară de pe o schemă pe alta şi să adauge la această schemă şi alte produse sănătoase.
Potrivit ştirilor juridice, acest nou program va funcţiona în baza unui cadru juridic şi financiar comun, având la dispoziţie un buget de 230 de milioane de euro pentru fiecare an şcolar (150 de milioane de euro pentru fructe şi legume şi 80 de milioane EUR pentru lapte), care va permite reducerea sarcinilor de gestionare şi de organizare ale autorităţilor naţionale, ale şcolilor şi ale furnizorilor şi va spori eficienţa programului.
În topul statelor membre ca utilizarea a sprijinului financiar România s-a clasat pe locurile:
– III – la programul fructe în şcoli, în anul şcolar 2012 — 2013:
– IV -la programul lapte în şcoli, în anul şcolar 2011 — 2012.
Anual, peste 20 de milioane de copii beneficiază de programul de distribuire a laptelui în şcoli (instituit în 1977) şi 8,5 milioane de copii de programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli (instituit în 2009).