Avocaţii ar putea plăti amenzi de 10 ori mai mari


achizitii-publice_0Potrivit proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, publicat de Uniunea Naţională a Avocaţilor din România (UNBR), avocaţii ar putea plăti amenzi de 10 ori mai mari faţă de valoarea din prezent, adică între 500 şi 5000 de lei faţă de 50 – 500 de lei.

Conform Legii nr. 51/1995, republicată în Monitorul Oficial nr. 98 din 7 februarie 2011, amenzile trebuie plătite în termen de 30 de zile de la data ramânerii definitive a hotărârii disciplinare, iar neachitarea în acest termen atrage suspendarea de drept din exerciţiul profesiei, până la achitarea sumei.

De asemenea, referitor la termenul în care poate fi exercitată acţiunea disciplinară în funcţie de data săvârsirii, proiectul de act normativ mai arată că acţiunea disciplinară nu poate fi exercitată mai târziu de 3 ani de la data săvârşirii.

Proiectul de lege al UNBR mai menţionează că în şedinţa Comisiei Permanente din 31 ianuarie 2014 se va decide, dacă aceste propuneri vor fi înaintate Consiliului UNBR din 27 martie 2014, pentru a fi dezbătute, sau se va decide definitiv respingerea lor, deoarece nu sunt agreate de Corpul profesional şi se va informa, în mod corespunzator, Congresul avocaţilor.

,