Ordinul nr. 8/2014 al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru modificarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 392/2013 privind stabilirea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează produse de panificaţie pe teritoriul României, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 28/2014.
Actul normativ precizează:
Produsele de panificaţie ambalate trebuie să prezinte prin etichetare elemente pentru asigurarea informării corecte, complete şi precise a consumatorilor, ca: denumirea sub care se vinde produsul, lista cuprinzând ingredientele, cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente potrivit prevederilor art. 8 din Normele metodologice cu privire la etichetarea alimentelor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 106/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cantitatea netă, data durabilităţii minimale, condiţiile de depozitare sau de folosire, atunci când acestea necesită indicaţii speciale, denumirea sau denumirea comercială şi sediul producatorului ori ale ambalatorului sau ale distribuitorului înregistrat în Uniunea Europeană, locul de origine sau de provenienţă, dacă omiterea acestuia ar fi de natură să creeze confuzii în gândirea consumatorilor privitor la originea sau la provenienţa reală a produsului, instrucţiuni de utilizare, atunci când lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzătoare, o menţiune care să permită indicarea lotului; se exceptează cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine, ingredientele cu efecte alergene cuprinse în anexa nr. 1f) la Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 106/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
Sunt acceptate scăderi ale cantităţii nete datorate pierderii de umiditate stabilite şi valabile legal în acele ţări, sarcina probei revenind operatorilor economici care comercializează produsele, în cazul produselor de panificaţie provenite din aluaturi precoapte, congelate sau semicongelate, dar şi al produselor provenite din ţări membre ale UE.
Produsele de panificaţie se comercializează în unităţi autorizate pentru comercializarea produselor alimentare, cu respectarea condiţiilor igienico-sanitare prevăzute de programele legislative în vigoare.