Reintroducerea dispoziţiilor privind suspendarea judecării cauzei


sediu-csmProgramul legislativ privind modificarea Legii nr. 47/1992 de funcţionare a Curţii Constituţionale a României, cu privire la reintroducerea dispoziţiilor privind suspendarea judecării cauzei, aflată pe rolul instanţelor de drept comun, pe perioada soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate, va fi dezbătut de Consiliul Superior al Magistraturii.

Astfel, modificarea care vizează suspendarea judecării cauzei pe perioada soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate este considerată neîntemeiată de Direcţia Legislaţie din perspectiva istoricului dispoziţiilor.

Prin urmare, conform Direcţiei Consiliului, în forma iniţială a legii, art. 23 alin. (6) teza I prevedea că “în perioada soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate, instanţa poate dispune, prin încheiere motivată, suspendarea judecăţii”. Prin Legea 138/1997 au fost modificate aceste dispoziţii, prevalându-se suspendarea de drept a cauzei pe perioada soluţionării excepţiei – art. 23 alin. (5). Ulterior, prin Legea 177/2010, s-a prevăzut abrogarea alin. (5) al art. 29, referitor la suspendarea obligatorie a cauzei.

“În opinia noastră, modificarea nu se justifică. (… ) Este neîndoielnic că, în România, potrivit dispoziţiilor constituţionale şi legale, competenţa de ‘a spune dreptul’ în materie de constituţionalitate, deci de a hotărî în cauză, aparţine numai Curţii Constituţionale. (…) Instanţelor de drept comun nu le revine o astfel de competenţă, ele fiind însă abilitate a funcţiona ca un filtru al excepţiilor”, mai arată Direcţia Legislaţie a CSM.