Noua Constituţie – prevenirea abuzurilor


indexNoul proiect de Constituţie conferă “foarte multe puteri preşedintelui”, însă nu mai lasă loc să se abuzeze de aceste puteri, a precizat premierul Victor Ponta.

“Constituţia – şi în noua forma – dă foarte multe puteri preşedintelui, pentru că este ales direct de către oameni şi este normal acest lucru. Ceea ce nu mai lasă Constituţia este ca de aceste puteri să se abuzeze”, a declarat Ponta.

Acesta a dat ca exemplu prevederile constituţionale privind desemnarea prim-ministrului în urma alegerilor.

“Noi trecem un lucru care exista şi care se respecta oricum până la Traian Băsescu, acela că aşa cum votează românii şi votează cel mai important partid să fie ‘X’, evident că primul candidat pentru funcţia de prim-ministru aparţine celui care a luat cele mai multe voturi de la oameni. (…) De altfel, ştiţi bine, preşedintele, şi anul trecut, după alegerile din 9 decembrie, o tot ţinea că el pune pe cine vrea el prim-ministru. Până i-au zis, şi dl Barroso, şi toată lumea, domnule, alo, am înţeles, te-am pus la loc, ca să mai rămâi acolo un an şi jumătate, dar este o nedreptate şi nu se poate să încalci chiar orice regulă”, a spus şeful Executivului.

Reprezentanţii partidului USL au hotărât ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei să aibă loc odată cu alegerile europarlamentare, la finele lunii mai.