Procedura de eliberare a certificatului de producător ar putea fi modificată


modificariPotrivit legislaţiei în vigoare, H.G. nr. 661/2001, publicată în Monitorul Oficial nr. 436 din 3 august 2001, reglementează procedura de eliberare a certificatului de producător.

Certificatul de producător constituie actul doveditor al provenienţei produselor agroalimentare pe baza căruia acestea pot fi comercializate în pieţe, târguri, oboare sau în alte locuri stabilite de consiliile locale. Certificatul de producător se eliberează de către primarii comunelor, oraşelor, municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti, în cel mult 15 zile de la data solicitării. Primarii şi secretarii unităţilor administrativ-teritoriale răspund de asigurarea necesarului de certificate de producător, de corecta întocmire şi eliberare a acestora şi au obligaţia să ţină evidenţa lor.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, modificarea modalităţii de atribuire a certificatului de producător în România a fost aprobată de către Guvern. Proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol a fost transmis spre dezbatere Parlamentului în regim de urgenţă.

Principalele modificări pe care le are în vedere proiectul de lege se referă la modalitatea obţinerii certificatului de producător și la introducerea carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, carnet care este utilizat de către persoana fizică care deţine atestatul de producător pentru exercitarea actului de comerţ a produselor agricole obţinute în ferma sau gospodăria proprie.

Ministrul a explicat că proiectul de lege încurajează producătorii să îşi desfacă produsele pe piaţă fără a apela la un intermediar.