Noutăţi legislative la Legea amnistiei şi graţierii


download (1)Noutăţi legislative: Iniţiată de deputaţii Nicolae Păun şi Mădălin Voicu, Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat legea amnistiei şi graţierii. Prin urmare, pentru amnistie a fost prelungit termenul, putând intra sub incidenţa legii cei condamnaţi pentru infracţiuni pentru care au primit pedepse care prevăd o închisoare de până la 6 ani, iar pentru graţiere se află cei care au pedepse de până la 7 ani de închisoare cu executare.

Anterior, termenele erau de până la 4 ani pentru amnistie şi de 7 ani pentru graţiere.

Liberalii susţin că este o nedreptate şi vor vota împotriva acestei legi şi în plenul Camerei Deputaţilor. Deputaţii din Comisia Juridică au operat modificările pe şest şi urmează să fie prezentat direct în plen, în momentul votului.

„Pentru înfăptuirea unor politici penale corecte, propunerea legislativă privind aministierea unor infracţiuni, graţierea şi reducerea unor pedepse, oferă posibilitatea persoanelor condamnate, care au săvârşit infracţiuni ce nu prezintă un pericol social ridicat şi cei care în timpul executării pedepsei au dat dovezi temeinice de îndreptare, să beneficieze de clemenţa legiuitorului în sensul amnistierii şi graţierii pedepselor aplicate de instanţele de judecată”, se menţionează în expunerea de motive. Totodată, se invocă faptul că penitenciarele sunt suprapopulate.