În 2014 ar putea să apară varianta republicată a Codului Fiscal


Codul-fiscalLegea privind Codul Fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 927 din 23 decembrie 2003, a suferit, de-a lungul timpului, sute de modificări prin tot atâtea acte normative care au pus oamenii de afaceri în dificultate.

Varianta republicată a Codului Fiscal, cerută şi aşteptată de toată lumea pentru mai multă claritate, coerenţă şi simplificare, ar urma să apară în sfârşit în 2014. În pofida cerinţelor investitorilor care vor o legislaţie fiscală mai simplă, Codul fiscal este astăzi de trei ori mai lung.

Unele modificări ale Codului fiscal au venit odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, în timp ce altele au fost introduse din raţiuni bugetare sau la solicitarea oamenilor de afaceri. Introducerea contribuţiilor sociale în Codul fiscal a fost un mare pas înainte în clarificarea prevederilor în domeniu şi simplificarea conformării cu obligaţiile administrative, susţin consultanţii.

Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cu politica fiscală, a declarat în octombrie că procesul de rescriere a Codului fiscal este aproape de final, dar intrarea sa în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2014 ar crea impresia de instabilitate şi lipsă de predictibilitate.