Noutăţi legislative: Legea de aprobare a Memorandumului de înţelegere între statul român – guvernul Ponta şi Parlament şi grupul Rompetrol a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională, în urma unei sesizări a preşedintelui Traian Băsescu.
Legea, iniţiată de guvernul Ponta, cu privire la aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013 a fost adoptată în luna octombrie. Memorandumul presupune ca statul român, care controlează 44,6% din acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), să cedeze un pachet de 26% grupului Rompetrol, acţionarul majoritar al companiei, pentru 200 mil. dolari. Compania petrolieră de stat KazMunaiGas, din Kazahstan, care controlează grupul Rompetrol, se mai angaja să constituie un fond de investiţii kazah-român, în care Rompetrol să deţină 80% din acţiuni şi statul român 20%, care să investească în următorii ani 1 miliard de dolari în proiecte din sectorul energetic.
În schimb, statul ar fi renunţat la litigiile cu Rompetrol care vizau recuperarea sumei de 516 mil. euro, constituind contravaloarea obligaţiunilor nerăscumpărate de Rompetrol Rafinare de la statul român, în luna septembrie 2010. În schimbul obligaţiunilor, statul a primit acţiuni în companie.
Preşedintele Traian Băsescu a sesizat, la 24 octombrie, Curtea Constituţională, după ce Senatul a respins cererea de reexaminare formulată de preşedinte.