Memorandumul dintre Ponta şi Rompetrol a trecut de Curtea Constituţională?


cod penalNoutăţi legislative: Legea de aprobare a Memoran­du­mului de înţelegere între statul român – guvernul Ponta şi Parlament şi grupul Rompetrol a fost declara­tă neconsti­tuţională de către Curtea Constituţio­na­lă, în urma unei sesizări a pre­şedintelui Traian Băsescu.

Legea, iniţiată de gu­ver­nul Ponta, cu privire la apro­barea Memo­randu­mului de înţelegere în­cheiat în­tre statul român şi The Rom­petrol Group sem­nat la Bucureşti la 15 fe­brua­rie 2013 a fost adop­tată în luna oc­tombrie. Memo­randumul presupune ca statul român, care contro­lează 44,6% din acţiunile Rom­petrol Rafinare (RRC), să cedeze un pachet de 26% grupu­lui Rompetrol, ac­ţio­narul majo­ritar al companiei, pentru 200 mil. dolari. Com­pania petrolieră de stat KazMu­naiGas, din Kazahstan, care controlează grupul Rompetrol, se mai angaja să constituie un fond de investiţii kazah-român, în care Rompetrol să de­ţină 80% din acţiuni şi statul român 20%, care să investească în următorii ani 1 miliard de dolari în proiecte din sectorul energetic.

În schimb, statul ar fi re­nunţat la litigiile cu Rompetrol care vizau re­cu­pe­rarea sumei de 516 mil. euro, constituind con­tra­valoarea obli­ga­ţiu­nilor nerăs­cum­pă­rate de Rompetrol Rafinare de la statul român, în luna sep­tem­brie 2010. În schim­bul obligaţiunilor, statul a primit acţiuni în companie.

Preşedintele Traian Băsescu a se­sizat, la 24 octombrie, Curtea Consti­tu­ţio­nală, după ce Senatul a respins cererea de reexaminare formulată de preşedinte.