Vânzarea terenurilor agricole de la 1 ianuarie 2014


152589 1

Noutăţi legislative: Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că Guvernul a adoptat proiectul de lege privind măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice și de înființare a Autorității pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare.

Acest proiect de lege s-a bazat pe prevederile Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, care arată că de la 1 ianuarie 2014 se liberalizează piața funciară și este important să există norme care să reglementeze acest lucru.

Oficialul a precizat că prin această lege se extinde dreptul de preempțiune la cumpărarea terenurilor și la alte categorii de persoane, dar şi simplificarea procedurilor de vânzare.

“Menținem pentru arendași, extindem la vecini, pentru că dorim comasarea terenurilor agricole, al treilea prag către tinerii fermieri, așa cum sunt definiți ei în legislația europeană ca având până în 40 de ani, pentru că ne dorim să întinerim populația care lucrează în agricultură. (…) Al patrulea prag de preempțiune se referă la stat, reprezentat de noua Autoritate pentru Reglementarea Pieței Funciare”, a explicat Constantin.