Putem folosi telefoanele mobile în avion


imagesNoutăţi legislative: Pasagerii care zboară deasupra spaţiului Uniunii Europene vor putea să utilizeze internetul şi să îşi verifice e-mailurile de pe telefoanele mobile, conform noilor reguli adoptate de legiuitori. Noul regulament deschide calea convorbirilor făcute de pe telefoanele mobile în timpul zborului.

Comisia Europeana a dat undă verde serviciilor 3G şi 4G pentru a fi folosite în aeronavele care efectuează zboruri pe teritoriul UE, la o altitudine de peste 3.000 de metri.

Mişcarea vine la o zi după ce Agenţia Europeana de Siguranţă a Aviaţiei şi-a anunţat intenţia de a publica norme care ar putea permite pasagerilor să folosească dispozitive personale precum laptop-urile, cu condiţia ca acestea să fie în „modul avion“.

Însă, majoritatea analiştilor afirmă că este foarte puţin probabil ca transportatorii aerieni şi companiile de telecomunicaţii să îşi dorească imediat să achite pentru noua tehnologie.

Propunerea Comisiei Europene va funcţiona pe baza aşa-numitei tehnologii a comunicaţiilor mobile la bordul aeronavei (MCA). Semnalul este recepţionat de către o antenă instalată la bordul aeronavei şi trimis la reţeaua terestră printr-o conexiune prin satelit.

MCA este o industrie în plină dezvoltare, cu traficul de date în creştere cu peste 300% între 2011 şi 2012, conform Comisiei Europene. Dar costul potenţial al instalării noii tehnologii va fi o investiţie neatractivă pentru multe companii aeriene şi operatori de telefonie mobilă care pot oferi aceste servicii, conform analistului telecom Andrew Hogley de la Espirito Santo.

În 2008, Comisia Europeană a permis folosirea serviciilor 2G la bordul avioanelor. Se evaluează că circa 200 de aeronave cu destinaţii pe teritoriul UE sunt echipate corespunzător pentru a se conforma normelor din anul 2008.