Părinţii care îşi visează copii strălucind pe podium, la prezentări de modă, în reclame sau chiar în filme trebuie să ştie că există o limită până la care pot profita de talentul celor mici.
Legea pentru protecţia copilului, publicată în Monitorul Oficial nr. 557/2004, a fost modificată, astfel încât să se înlăture pericolul exploatării şi abuzului. Iar psihologii afirmă că este foarte bine, ca părinte, să-ţi încurajezi copilul, însă nu trebuie să-l obligi să-ţi satisfacă orgoliul personal sau să câştigi bani de pe urma lui.
Totuşi, pentru a preveni derapajele, părinţii care visează la o carieră timpurie pentru copiii lor trebuie să-i anunţe, întâi, pe asistenţii sociali de la protecţia copilului.
“Prestarea de către copii a activităţilor remunerate în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar şi de modeling (…) este condiţionată de informarea prealabilă a serviciului public de asistenţă socială de la domiciliul copilului” spune legea.
Părinţii unor copii care fac dans sportiv şi participă la competiţii se arată intrigaţi de noua lege, care i-ar pune pe drumuri, ca să le declare autorităţilor ce performanţe au avut cei mici.
Psihologii afirmă că frontiera dintre o carieră a copilului, făcută cu pasiune, şi un caz de abuz este foarte subtilă.
“Nu trebuie să facă nimic împins de la spate copilul să nu meargă cu forţa numai dacă vrea părintele respectiv“, explică un psiholog din cadrul DGASPC Braşov.
Legea nu are deocamdată normele metodologice publicate, iar cei de la protecţia copilului spun că au în vedere cazurile în care minorii sunt împinşi să facă o carieră, de către părinţii care ulterior obţin un profit.