Ministerul Justiţiei a supus dezbaterii publice proiectul de Ordin al ministrului justiţiei privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor de prevenire a corupţiei în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi unităţilor subordonate, alături de Metodologia privind managementul riscurilor de corupţie în cadrul structurilor administraţiei naţionale a penitenciarelor şi unităţilor subordonate şi anexele sale.
Potrivit proiectului de act normativ, prevenirea corupţiei constituie ansamblul măsurilor adoptate în scopul reducerii incidenţei faptelor de corupţie săvârşite de personalul sistemului administraţiei penitenciare, adoptării unui comportament integru şi creşterii încrederii angajaţilor şi cetăţenilor în instituţie.
Prevenirea corupţiei la nivelul sistemului administraţiei penitenciare se realizează prin:
- – activităţi de informare şi instruire anticorupţie;
- – managementul riscurilor de corupţie.
Activităţile de informare şi de instruire anticorupţie se realizează de către personalul specializat din cadrul Direcţiei Prevenirea Criminalităţii şi Terorismului (DPCT) din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi unităţile subordonate, cu sprijinul altor instituţii cu atribuţii în domeniu.
Activităţile de informare anticorupţie se desfăşoară în scopul prezentării unor informaţii de noutate privind activitatea de prevenire şi combatere a corupţiei şi a legislaţiei în domeniu.
Activităţile de instruire anticorupţie se desfăşoară în vederea dezvoltării capacităţii personalului sistemului administraţiei penitenciare de a utiliza şi combina cunoştinţe teoretice, deprinderi practice şi atitudini specifice în domeniul prevenirii corupţiei.
Întregul personal al sistemului administraţiei penitenciare are obligaţia de a participa la activităţile de instruire anticorupţie, cel puţin o dată la 3 ani.