Proiect de lege: Fiecare copil să aibă carnet de sănătate


downloadDeputaţii PSD Nicolae Bănicioiu, vicepreşedinte al partidului, Cosmin Necula şi Daniel Florea au depus la Parlament un proiect de lege în care propun ca fiecare copil cu vârsta cuprinsă între 0 şi 16 ani să aibă carnet de sănătate în care să fie trecute informaţiile de natură medicală, de natură profilactică şi de natură preventivă.

”Ne dorim ca toţi copiii să beneficieze în deplină siguranţă de actul medical, începând cu primele ore de viaţă. Lipsa unui document în care să se regăsească toate informaţiile despre dezvoltarea şi starea de sănătate a copilului îngreunează munca medicilor şi pune părinţii în situaţia de a nu cunoaşte informaţiile despre copil de-a lungul timpului. Acestea sunt o parte dintre motivele pentru care această inţiativă legislativă prevede ca nou născutul să primească un carnet de sănătate în care medicul pediatru şi medicul de familie să poată nota toate informaţiile privind evaluarea dezvoltării copilului şi a stării sale de sănătate. Consider că obligativitatea acestui carnet de sănătate al copilului va încuraja cultura medicală a părinţilor”, precizează deputatul PSD Nicolae Bănicioiu.

Conform propunerii legislative carnetul de sănătate al copilului ar urma să fie completat de către medicul pediatru, medicul neonatolog şi medicul de familie, care îşi vor asuma veridicitatea şi calitatea informaţiilor precizate, informaţii ce vor fi semnate şi parafate în mod obligatoriu de aceştia.

Totodată, iniţiativa presupune ca documentul să fie pus la dispoziţia părinţilor de către unitatea medicală în care se naşte copilul.