Modificarea şi completarea unor reglementări contabile – proiect


gavel on stack of documents
Operatorii economici ale căror valori mobiliare nu sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată aplică Reglementările contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009, cu modificările şi completările ulterioare.
Aceste reglementări contabile cuprind prevederi referitoare la contabilizarea de către operatorii economici a activelor, datoriilor şi a elementelor de capitaluri proprii.

Reglementările contabile menţionate se aplică şi sediilor permanente din România care aparţin unor persoane juridice cu sediul în străinătate. Acestea au obligaţia să întocmească situaţii financiare anuale şi raportările contabile cerute de Legea contabilităţii nr. 82/1991, publicată în Monitorul Oficial nr. 265 din 27 decembrie 1991.

Unul dintre aspectele reglementate prin proiectul de ordin se referă la creanţele preluate prin cesionare, propunându-se ca acestea să fie evidenţiate în contabilitate la costul de achiziţie, valoarea nominală a acestora fiind urmărită extracontabil. În cazul în care cesionarul recuperează o sumă mai mare decât costul de achiziţie al creanţei, diferenţa până la suma preluată (valoarea nominală a creanţei) reprezintă venit la data încasării.

Un alt aspect se referă la tratamentul contabil al certificatelor verzi amânate la plată, pentru acestea propunându-se evidenţierea distinctă în categoria imobilizărilor financiare. De asemenea, având în vedere prevederile Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la categoriile de entităţi care pot tranzacţiona certificate verzi, se propune abrogarea actualelor prevederi cuprinse în reglementările contabile, referitoare la certificatele verzi achiziţionate în scopul realizării de profit pe termen scurt.

Astfel Ministerul Finanţelor Publice impune modificarea şi completarea Reglementărilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.055/2009, publicat în Monitorul Oficial nr. 766 din 10 noiembrie 2009, cu modificările şi completările ulterioare.