Intrarea în vigoare a Codului insolvenţei


download (2) noutate legislativă a acestei luni constă în aceea că Guvernul a adoptat Codul insolvenţei, şi a intrat în vigoare vineri. Noul Cod al insolvenţei are ca scop prevenirea situaţiilor în care societaţile debitoare s-ar sustrage de la plata obligaţiilor folosind o perioadă lungă de timp în care devin intangibile prin simpla intrare în procedura de insolvenţă şi eventual prin derularea unui plan de reorganizare.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a menţionat că noua reglementare creează premisele legale ale unei proceduri de insolvenţă care asigură echilibrul între interesele creditorilor şi cele ale debitorilor.

O altă schimbare constă în aceea că perioada de reorganizare a firmei va fi mai scurtă, prevedere care i-a nemulţumit pe oamenii de afaceri. Ordonanţa de urgenţă privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, adoptată pe 2 octombrie de Guvern, prevede, la articolul 81, că „în cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului”.