Noul Cod Silvic – în dezbatere în regim de urgență în Parlament


Noul-Cod-SilvicPotrivit ministrului delegat, Lucia Varga, Noul Cod Silvic se află în dezbatere în regim de urgență în Parlament, iar Comisia pentru Administrație a avizat, deja, forma propusă de Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură.

Lucia Varga a anunţat că se lucrează la armonizarea legislației românești cu Regulamentul nr. 995 din 2010 al Uniunii Europene, care stabilește obligațiile ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn.

Principala modificare adusă Codului Silvic, reamintită de ministrul delegat, o reprezintă trecerea de la vânzarea lemnului estimat, din pădure, la vânzarea lemnului măsurat, din rampe și depozite. Măsura va intra în vigoare progresiv, începând cu 1 ianuarie 2014, pentru 50% din masa lemnoasă, iar din 2015 pentru cealaltă parte de 50%. Alte modificări la proiectul de lege se referă la sprijinul acordat proprietarilor de păduri, prin asigurarea gratuit a pazei micilor proprietăți de până la 30 de hectare și plata de către stat a întocmirii amplasamentelor silvice, pentru a-i ajuta pe micii proprietari de păduri să beneficieze legal de dreptul de proprietate.