Instalaţii de bruiaj ar putea fi introduse în penitenciare


bruiajProiectul de lege privind utilizarea sistemelor destinate blocării şi întreruperii radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a fost aprobat de Guvern.
Proiectul de act normativ reglementează colaborarea între Ministerul Justiţiei, prin ANP, şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), în vederea combaterii ameninţărilor la adresa ordinii şi siguranţei publice generate de folosirea neautorizată de deţinuţi a dispozitivelor de comunicare la distanţă, în principal a telefoanelor mobile.
Ministerul Justiţiei a explicat că în majoritatea cazurilor telefoanele mobile introduse în penitenciare oferă o conexiune simplă către activitatea infracţională pe care a avut-o înainte de încarcerare persoana privată de libertate. De asemenea, dezvoltarea noilor tehnologii de comunicare, precum şi creşterea performanţelor echipamentelor utilizate de către reţelele de comunicaţii mobile, concomitent cu reducerea dimensiunilor terminalelor utilizate, fac din ce în ce mai prezent şi riscul săvârşirii infracţiunilor prin intermediul telefoanelor mobile şi a conexiunilor internet.
Iniţiatorul proiectului subliniază că, în urma analizelor specialiştilor în domeniu, s-a concluzionat că soluţia optimă pentru a se realiza o împiedicare efectivă şi completă a utilizării dispozitivelor de comunicare la distanţă în cadrul perimetrelor destinate executării pedepselor privative de libertate o reprezintă blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor ANP.