O alcoolemie de până la 0,2% nu e nici măcar contravenţie, iar cea peste 0,5% reprezintă deja infracţiune


alcool la volan

Premierul Victor Ponta a anunţat luni dimineata că s-au operat unele modificări in proiectul noului Cod Rutier, forma finală a proiectul urmand sa fie discutată in decursul zilei şi cât de curand publicată în Monitorul Oficial.

Până în prezent, Noul Cod rutier vine cu patru modificări majore:

1. Prima dintre ele vizează suspendarea permisului in momentul producerii unui accident grav. Astfel, cel care a comis un accident soldat cu moartea victimei sau vătamări corporale grave să nu mai aiba voie să conducă din momentul in care s-a produs accidentul şi pană la finalizarea procesului.

2. O alta modificarea vizeaza problema plăţii amenzilor, propunandu-se un cont unic pentru plata acestora, cont pe care poliţia să aiba obligaţia de a-l verifica înainte de a suspenda permisul, astfel încat să nu li se suspende permisul celor care işi platesc amenzile.

3. A treia modificare vizează procedura de dupa contravenţii. Se doreşte a se găsi o procedură rapida in 15 zile, “acele 15 zile in care mai ai dreptul sa conduci şi in care judecatorul se pronunţă dacă acea dovada se prelungeşte sau nu”, a precizat premierul.

4. O schimbare importantă o reprezintă alinierea la regulile europene in ceea ce priveşte consumul de alcool la volan. Astfel, s-a propus ca o valoare mai mica de 0,2 g/l alcool pur in sange să nu constituie contravenţie, intre 0,2 – 0,5 g/l este contravenţie, iar o alcoolemie de 0,5 g/l va fi clasată drept infracţiune.