Şosele vechi, Cod Rutier nou?


Adoptarea noului cod rutier a fost amanata inca o saptamana.

Noul Cod Rutier anunţă  modificari substanţiale, deloc plăcute buzunarului: o amendă maximă pentru şoferi de 9.600 lei, o perioadă maximă de doi ani în cazul suspendării permisului de conducere, cât şi o amendă maximă de 16.000 de lei pentru administratorii de drumuri care nu îşi îndeplinesc atribuţiile.

După discuţii aprinse în şedinţa de miercuri, 2 octombrie, Guvernul a decis amânarea cu încă o săptămână a adoptării noului Cod rutier pe motiv că n-au fost prevăzute şi modalităţile practice de încasare a amenzilor, în condiţiile in care, în momentul de faţă doar 30% dintre şoferii indisciplinaţi plătesc amenda.

Cea mai aspră dintre sancţiunile noi propuse este, de departe, suspendarea pentru 2 ani a permisului de conducere. Aceasta va fi aplicată pentru accidente grave cauzate de consumul de alcool, depăşirea cu peste 60 km/h a limitei de viteză, circulaţia pe contrasens, trecerea nepermisă a căii ferate sau şofatul fără carnet sau cu carnet suspendat.

Sancţiunile au fost prezentate de către ministrul de Interne, Radu Stroe, în şedinţa de guvern, cu precizarea că aceste teme au fost discutate cu grupurile parlamente şi oganizaţiile interesate. Nu se ştie cand va fi publicat in Monitorul Oficial, dar cu siguranţă Noul Cod Rutier va schimba multe “reguli”.