În şedinta de plen din 2 octombrie, Senatul României a adoptat o initiativă legislativă care modifică Ordonanta de urgenţă nr. 111/2010, publicată în Monitorul Oficial nr. 830/2010, privind concediul si indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. Astfel, părinţii care au realizat venituri impozitabile timp de 12 luni în ultimii doi ani anteriori naşterii copilului ar putea să beneficieze, începand cu 1 ianuarie 2015, de indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.
La momentul actual, în Romania, se acordă concediu de creştere a copilului şi indemnizaţia aferentă persoanelor care în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului au realizat venituri profesionale supuse impozitării. Pe perioada aplicării ei, aceasta prevedere a condus la situaţii paradoxale. Astfel, persoane care deşi au muncit 10-15 ani, dar in ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului nu au mai lucrat sau au lucrat parţial, nu pot beneficia de concediu şi indemnizaţie de creştere a copilului, deşi au contribuit zeci de ani la bugetul asigurărilor sociale, în timp ce, persoane care au muncit de-a lungul vieţii doar cele 12 luni dinaintea naşterii copilului, beneficiază de aceasta indemnizaţie.
Prin prezenta lege se urmăreşte eliminarea actualei discriminari create în rândul persoanelor aflate în concediul de creştere a copilului.