Deputatul PNL de Cluj Nechita Adrian Orosa va depune în Parlament o propunere legislativă pentru constituirea unui registru al evidenţei câinilor cu stăpân, prin care s-ar reduce numărul animalelor abandonate, însă ar da şi posibilitatea sancţionării celor care abandonează câinii.
Acesta a declarat, într-o conferinţă de presă, că a întocmit o propunere legislativă privind înfiinţarea, la nivel naţional, a unui registru al evidenţei câinilor cu stăpân care să conţină date despre controlul reproducţiei canine, precum şi legate de importul şi comercializarea câinilor.
Oros a spus că principalele avantaje ale înfiinţării acestui registru constă în existenţa unei evidenţe clare cu privire la vaccinarea antirabică, reducerea numărului de câini fără stăpân, posibilitatea sancţionării abandonului canin.
Proiectul de lege îşi propune, totodată, descurajarea reproducţiei canine, a importului şi comerţului ilegal, dar şi reducerea cheltuielilor de gestionare a câinilor fără stăpân.
“Propunerea urmăreşte asigurarea unui climat social civilizat, asigurarea bunăstării şi protecţiei animalelor, combaterea comerţului ilegal, precum şi reducerea numărului de câini abandonaţi”, a precizat Oros.
‘Toate persoanele fizice sau juridice care deţin în îngrijire câini sunt obligate să îi înregistreze la Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân în termen de 30 de zile de la adoptarea reglementării. Înregistrarea şi identificarea câinilor se va face prin implantarea unui microcip, de către un medic veterinar cu drept de liberă practică”, se menţionează în propunere.
De asemenea, iniţiativa prevede vaccinarea antirabică doar a câinilor identificaţi prin microcipare.
Totodată, eventuala dispariţie şi decesul unui animal trebuie notificat la registru în termen de maxim 72 de ore, iar nerespectarea prevederilor duce la pierderea dreptului persoanei vinovate de a achiziţiona ulterior, sub orice formă, un alt câine, pentru următorii doi ani.
Potrivit propunerii, persoanele cu venituri sub medie, care fac această dovadă printr-o adeverinţă de venit, şi care nu îşi permit microciparea şi/sau sterilizarea/castrarea câinelui deţinut, vor depune o cerere scrisă la Registrul de Evidenţă prin care vor solicita susţinerea asociaţiilor de protecţie a animalelor privind realizarea acestor intervenţii medical-veterinare la preţ redus sau gratuit.