Soluţii pentru diminuarea taxelor consulare


images

Ministerul Afacerilor Externe se declară deschis pentru identificarea şi adoptarea unor soluţii, inclusiv la nivel legislativ, care să vină în întâmpinarea intereselor şi situaţiei cetăţenilor români aflaţi în străinătate, beneficiari ai serviciilor consulare.

În 2012, MAE a iniţiat un proiect de act normativ pentru modificarea şi completarea Legii 198/2008, care vizează diminuarea cuantumului taxelor aferente anumitor servicii consulare, precum şi sistematizarea şi chiar extinderea categoriilor de servicii consulare prestate cu titlu gratuit prin efectul legii.

Modificările propuse trebuie să opereze în mod nediscriminatoriu, independent de cetăţenia solicitantului sau de scopul în care se soliciă prestarea unui anumit serviciu consular.

În ceea ce priveşte vizele acordate cetăţenilor Republicii Moldova, diplomaţia de la Bucureşti susţine că această procedură se realizează în baza Acordului în materie de vize încheiat de Uniunea Europeană cu Republica Moldova.

Acest proiect a fost inclus în legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe durata vacanţei parlamentare din vara anului 2012, însă nu a putut fi adoptat.