Ajutoare pentru consumatorii vulnerabili la încălzirea locuinţei


download (1)

Potrivit proiectului de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, consumatorii vulnerabili care folosesc energia electrică pentru încălzirea locuinţei pe timp de iarnă ar putea primi ajutoare pentru căldură, începând din sezonul rece 2013 – 2014, un număr de 24.000 de familii şi persoane singure urmând să beneficieze de aceste facilităţi.
Astfel ajutoarele vor varia între 240 lei/lună pentru familiile/persoanele cu venituri lunare până la 155 lei/persoană şi 48 lei pentru persoanele cu venituri de până la 615 lei/persoană.

Ministerul Muncii menţionează că introducerea ajutoarelor pentru utilizarea energiei electrice în scopul încălzirii locuinţelor este determinată de faptul că s-au înregistrat zone în care nu există posibilitatea furnizării de energie termică în sistem centralizat sau în care costul de producţie al acesteia este prea mare pentru a putea fi suportat de cetăţeni.

O altă modificare inclusă în proiect vizează ajustarea cuantumului ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale pentru a echilibra cuantumul ajutorului acordat pentru primele trei trepte de venituri, diferenţele fiind mari între acestea deşi veniturile sunt apropiate. Astfel, ajutoarele variază între 262 lei/lună pentru familiile/persoanele cu venituri lunare de până la 155 lei şi 20 lei pentru cele cu venituri de până la 615 lei/lună.

De asemenea în proiect este menţionat şi adoptarea indicatorului social de referinţă (ISR) ca element de raportare a cuantumurilor ajutoarelor şi nivelurilor de venituri, în conformitate cu prevederile articolului 14 din Legea asistenţei sociale nr.292/2011, care pentru 2013, valoarea este de 500 lei.

Pe de altă parte, din august, valoarea facturii la energia electrică va scădea, în medie, cu 5%, în urma amânării acordării de către stat a unui număr de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă precum şi a scăderii cu 1,3% a preţului la energia electrică livrată consumatorilor finali, anunţată în iunie de Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).