Reexaminarea Legii privind referendumul validat cu prezenţă de 30%


decret
Preşedintele Traian Băsescu a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, susţinînd ca fiind oportună reglementarea unei participări de cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente pentru ca referendumul să poată exprima voinţa cetăţenilor.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, în motivele cererii, şeful statului aminteşte faptul că prin legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului se introduce aspectul condiţiilor de validitate a referendumului, un cvorum de participare de cel puţin 30% şi un cvorum al voturilor valabil exprimate de cel puţin 25%, ambele raportate la numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

El mai subliniază că respectiva soluţie legislativă se regăseşte în cazul referendumului privind revizuirea Constituţiei, al celui pentru demiterea preşedintelui României, celui cu privire la problemele de interes naţional şi celui local.

În motivare se mai menţionează că, în condiţiile în care participarea la referendum a majorităţii cetăţenilor, constând în jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, reprezintă atât un act de responsabilitate civică, cât şi premisa unei manifestări democratice a suveranităţii prin intermediul poporului, atunci schimbarea acestei majorităţi ar putea avea “efecte negative asupra exprimării voinţei reale şi efective a cetăţenilor ce se va răsfrînge asupra întregii societăţi”.

Pe 26 iunie, Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că este constituţională modificarea Legii de organizare şi desfăşurare a referendumului prin care a fost scăzut pragul de prezenţă dacă nu se aplică un an de la data intrării în vigoare. “CCR, cu majoritate de voturi, decide că respinge obiecţia de neconstituţionalitate (…) şi constată că dispoziţiile Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii”, se arată în minuta deciziei. Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.