Potrivit noilor prevederi adoptate de Parlament, regiile şi companiile de stat nu vor mai fi obligate să organizeze licitaţii publice pentru atribuirea contractelor de bunuri şi servicii sau a celor de lucrări.
În Monitorul Oficial din data de 28 iunie a apărut Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2012 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii.
Anterior acestei prevederi pragul era stabilit la 15.000 de euro pentru achiziţia de bunuri şi servicii, acelaşi prag fiind valabil şi pentru lucrările de construcţii.
Ei bine, regiile autonome şi companiile cu capital majoritar de stat, au o portiţă ca să scape şi de această barieră, a sumei dincolo de care trebuie să organizeze licitaţii, ignorând astfel prevederile acestui articol 19.
Rolul Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) este practic anulat, tot prin modificările aprobate recent în parlament.
„Modificările frecvente care au venit în ultimele luni vin să dea peste cap întreg sistemul achiziţiilor publice şi în realitate să ducă la desfiinţarea rolului ANRMAP-ului în sistem, pentru că pe de-o parte, ca autoritate de reglementare, i s-a luat dreptul de a emite puncte de vedere odată cu precedentele modificări, iar acum dreptul de a solicita anularea în instanţă a contractelor încheiate ilegal”, a explicat Cristina Trăilă, fostă şefă ANRMAP.
În opinia acesteia, România va avea probleme cu CE pentru că s-a eliminat şi dreptul ANRMAP de a da sancţiuni în ceea ce priveşte contractele cu finanţare pe fonduri europene.