Membrii Autorităţii de Supraveghere Financiară pot fi destituiţi de Senat


camera-deputatilor

Legea de funcţionare a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a fost schimbată astfel încât membrii din conducerea Autorităţii sunt la mâna senatorilor.

Astfel printr-un amendament adus Ordonanţei 55/2013 dată de Guvern, comisia pentru buget din Senat şi-a atribuit un rol esenţial în ceea ce priveşte controlul activităţii ASF. Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat poate dispune oricând verificarea activităţilor ASF.

Prin schimbarea efectuată senatorii din comisia pentru buget au dreptul să propună destituirea unui membru al ASF, în cazul în care sunt nemulţumiţi de activitatea acestuia. Conducerea ASF este asigurată de un Consiliu format din 11 membri, numiţi de Parlament, pentru un mandat de 5 ani. ASF este autoritate administrativă autonomă, de specialitate, cu personalitate juridică, independentă, autofinanţată.

În prezent, revocarea din funcţie a unui membru al Consiliului ASF se face la propunerea comună a patru comisii parlamentare: Comisia pentru buget, finanţe şi bănci; Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare (din Camera Deputaţilor) respectiv, Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital; Comisia economică, industrii şi servicii (din Senat). Propunerea de revocare se aprobă cu votul majorităţii în plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor.