Deputatul independent Remus Cernea a depus la Senat, un proiect pentru modificarea Legii minelor care prevede interzicerea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri.
În iniţiativa legislativă, care este semnată de 40 de parlamentari din toate grupurile, deputatul Remus Cernea cere interzicerea utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în orice etapă a exploatării aurului şi argintului sau a procesării şi înnobiliării reziduurilor.
Totodată, proiectul mai prevede că o exploatare minieră astfel închisă nu va putea fi redeschisă decât dacă se va propune o altă tehnologie de exploatare care să nu utilizeze cianuri, care să se conformeze cerinţele legale de protecţie a mediului şi care să obţină toate avizele necesare pentru implementarea acestei tehnologii.
În expunerea de motive, Remus Cernea argumentează, între altele, că dreptul la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic este recunoscut de Constituţie, iar statul român trebuie să asigure cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.
Conform expunerii de motive, oricât de stricte sunt reglementările folosirii cianurilor în minerit nu au reuşit să preîntâmpine accidente cu consecinţe dezastruoase asupra mediului, precum şi social-economice.
“Conform Rezoluţiei Parlamentului European din 5 mai 2010 în ultimii 25 de ani la nivel mondial s-au produs peste 30 de accidente majore cu deversare de cianuri, cel mai grav dintre acestea petrecându-se în urmă cu 10 ani, când peste 100.000 de metri cubi de apă contaminată cu cianură de fier au fost deversaţi dintr-un bazin al minei de aur din Baia Mare în sistemul fluvial Tisa-Dunăre, fapt ce a provocat cel mai grav dezastru ecologic din Europa Centrală la vremea respectivă”, se mai arată în expunerea de motive.