Proiectul de lege privind migraţia şi azilul


Stema_MAI
Ministerul Afacerilor Interne a supus dezbaterii publice proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul migraţiei şi azilului.

Potrivit proiectului, dreptul de şedere pe termen lung se acordă la cerere, pe perioadă nedeterminată, străinilor care, la data soluţionării cererii, sunt titulari ai unui drept de şedere temporară sau beneficiari ai protecţiei internaţionale în România.

Proiectul prevede că dreptul de şedere pe termen lung nu se acordă următoarelor categorii de străini: titulari ai dreptului de şedere temporară pentru studii; solicitanţi sau beneficiari de protecţie temporară, solicitanţi sau beneficiari de protecţie în România, alta decât protecţia internaţională, solicitanţi de protecţie internaţională, titulari ai dreptului de şedere temporară conferit de viza de scurtă şedere, viza diplomatică sau de serviciu.

Proiectul mai prevede că străinii care au avut un drept de şedere temporară în ale căror permise de şedere pe termen lung eliberate de un alt stat membru este înscrisă menţiunea privind acordarea protecţiei internaţionale pot fi îndepărtaţi sub escortă către un stat din afara Uniunii Europene dacă, în urma verificărilor realizate de Inspectoratul General pentru Imigrări în statul membru în cauză, rezultă că protecţia internaţională a fost retrasă sau dacă au fost declaraţi indezirabili sau împotriva lor s-a dispus măsura expulzării ca urmare a condamnării pentru oricare dintre infracţiunile prevăzute în cap. IV din Legea nr.535/2004 sau pentru o infracţiune contra siguranţei statului prevăzută de Codul penal.