Noul proiect de modificare al Legii malpraxisului


images7

Pe site-ul ministerului sănătăţii va fi postat noul proiect de modificare al Legii malpraxisului, a anunţat Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

Astfel noul proiect de act normativ va permite pacienţilor să obţină mai uşor daune în urma unei erori medicale şi să nu mai ajungă în justiţie de la început, adică se va stabili o nouă procedură obligatorie de soluţionare amiabilă cu asiguratorul ce va fi anterioară demersurilor juridice şi care  se desfăşoară între cadrul medical, pacient şi asigurator.

Noul proiect de lege mai prevede o limitare în timp a procedurii amiabile la şase luni. Dacă în acest interval de timp cele două părţi nu cad la o înţelegere, se ajunge în justiţie. Există şi posibilitatea participării la negociere cu asiguratorii, a mediatorilor, atunci când este vorba de stabilirea unui cuantum de despăgubiri, dar şi obligaţia asigurării personalului medical, atât pentru daune materiale, cât şi morale. Până acum, obligaţia exista doar pentru daune morale.

Totodată, noul proiect de act normativ mai prevede şi limitarea cuantumului de despăgubiri pentru daunele morale aferente cazurilor de malpraxis, stabilindu-se un plafon care va fi actualizat.

Poliţa de asigurare în sistemul public va fi acoperită parţial de către angajator. Spitalul va evita riscurile de blocare a conturilor sau de pierderea unor sume de bani prin plata în solidar pentru despăgubirile morale sau când asiguratorul nu va putea plăti.