Proiectul de lege privind sistemul de probaţiune – raport favorabil


parlamentVicepreşedintele Ciprian Nica (PSD) a declarat că Comisia juridică a Camerei a adoptat raport favorabil cu amendamente faţă de forma votată la Senat la proiectul de lege cu privire la organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune.
“Am reuşit să finalizăm proiectul de lege cu probaţiunea. Este un act normativ care vine în susţinerea cetăţenilor şi mai ales al celor care au înfăptuit anumite infracţiuni penale care sunt eliberaţi condiţionat sau sunt puşi sub supraveghere. Este tocmai în interesul lor, pentru educaţia lor, pentru a putea să-i sprijinim să revină în societate ca nişte oameni adevăraţi de care are nevoie societatea. Este o instituţie nouă, probaţiunea, este total modificată faţă de ceea ce a fost până acum. Avem aici modificări majore, în sensul că sistemul de probaţiune trece în cadrul Ministerului Justiţiei, dar i s-a dat personalitate juridică, s-a instituit să aibă funcţii de director general, de directori generali adjuncţi”, a afirmat deputatul.
Conform acestuia, Comisia juridică a adus amendamente la forma adoptată la Senat.
Vicepreşedintele Comisiei juridice a mai adăugat că prin proiectul de lege instituţia probaţiunii va avea “un drept de a-şi forma bugetul, va fi ordonator terţiar de credite”.
“S-a lucrat mult şi pe prevederile care ţin de specializarea şi perfecţionarea personalului din subordine, în sensul că vin şi se pregătesc oameni care vor lucra în probaţiune. Este un proces foarte complex, amplu, şi cred că prin această lege – care nu am pretenţia că este foarte bună, ci este perfectibilă în continuare – eu consider că ea îşi va justifica efortul peste ani, iar societatea va avea de câştigat”, a declarat Ciprian Nica.
Vicepreşedintele Comisiei juridice a arătat că raportul la proiectul de lege cu privire la probaţiunea va fi înaintat marţi Biroului Permanent cu cererea de a fi introdus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.