Moţiunea simplă cere schimbarea unui ministru


legea-
Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat un amendament al USL în ceea ce priveşte moţiunile de cenzură, astfel încât iniţiatorii unui astfel de demers de demitere a Guvernului trebuie să facă în acelaşi timp şi propunerea de candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Membrii comisiei de revizuire au adoptat un amendament care completează Legea fundamentală în ceea ce priveşte procedura de iniţiere a moţiunii de cenzură.

Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, preşedinte al Senatului şi copreşedinte al USL, a precizat, într-o conferinţă de presă, că a fost convenită o formulă pentru a contribui la stabilitatea politică şi guvernamentală – introducerea moţiunii de cenzură constructive -, şi anume, atunci când se iniţiază o moţiune de cenzură, iniţiatorii să propună şi un succesor capabil să formeze o majoritate.

O schimbare în viitoarea Constituţie va viza şi introducerea moţiunilor simple.

“O moţiune simplă, care cere schimbarea unui ministru va fi discutată în Camerele reunite şi, dacă întruneşte majoritatea voturilor, va atrage automat demiterea respectivului ministru, pentru că nu poţi rămâne ministru, chiar dacă ai, să zicem, încrederea primului-ministru sau a colegilor tăi, dacă nu mai ai încrederea unei majorităţi a Parlamentului”, a precizat liderul USL.

Crin Antonescu şi-a exprimat speranţa ca activitatea Comisiei de revizuire a Constituţiei să se încheie spre sfârşitul acestei săptămâni. “Sigur, dezbaterile vor continua”, a adăugat acesta.