Legea fundamentală în sensul clarificării atribuţiilor Guvernului în vederea reprezentării României la reuniunile Uniunii Europene (UE) a fost modificată în cadrul şedinţei Comisiei comune a Parlamentului privind procesul de revizuire a Constituţiei. Astfel amendamentul care prevede completarea art. 102 din Legea fundamentală cu: ”Guvernul asigură reprezentarea României la reuniunile Uniunii Europene cu excepţia prevederilor prevăzute la art. 91 alin. 2 din Constituţie”, a fost aprobată de parlamentarii jurişti.
De asemenea Comisia de revizuire a Constituţiei a decis că una dintre atribuţiile şefului statului este aceea de a reprezenta România la reuniunile Uniunii Europene atunci când sunt în dezbatere teme ce ţin de politica externă sau de cea privind securitatea comună a UE.
Un alt amendament adoptat de comisie se referă la articolul 85 al noii Constituţii, articol care se referă la numirea Guvernului, care constă în aceea că preşedintele ţării nu va putea să refuze propunerile primului ministru de numire şi revocare a unor membri ai Guvernului. Art. 85 mai prevede că în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului, iar dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele României va putea exercita această atribuţie numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.
S-a modificat şi art. 80, alin. 1 al Constituţiei, care conţine că ‘preşedintele României este şeful statului, reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării’.
Şi articolul 83, alin. 1 al legii fundamentale a suferit modificări în Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului astfel încât ‘mandatul preşedintelui României este de patru ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.