Actele notariale se vor întocmi într-un singur exemplar


1

În curând, va intra în vigoare regulamentul pentru punerea în aplicare a Legii 36/1995 modificată în luna ianuarie, care conţine că actul autentic va fi întocmit într-un singur exemplar original, care se va păstra în arhiva notarului public, iar părţile vor primi câte un duplicat.

Astfel Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) anunţă că începând cu 1 ianuarie 2013 a intrat în vigoare Legea 77/2012 pentru modificarea şi completarea Legii notarilor publici şi a activităţii notariale 36/1995, care a marcat însemnate schimbări în activitatea notarială. În scurt timp va intra în vigoare şi regulamentul pentru punerea în aplicare a Legii 36/1995, republicată.

Procedura încheierii actului notarial autentic într-un singur exemplar se întâlneşte în majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene, în ţări cu veche tradiţie în domeniul notarial cum sunt Franţa, Belgia, Italia, Germania.

Astfel  copiile legalizate din arhivă vor semăna, ca formă, cu duplicatul actului autentic existent în arhiva notarului public; după formula de duplicat se va aplica încheierea de legalizare a copiei. Orice notar poate întocmi copii legalizate de pe duplicatele emise de orice alt notar.