O nouă metodă de teledetecţie introdusă de Romsilva


descărcareRegia Naţională a Pădurilor – Romsilva a introdus o metodă nouă de teledetecţie pentru depistarea tăierilor ilegale de arbori.
“Am introdus cu ajutorul Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice nişte metode noi de teledetecţie prin care se poate compara pe ortofotoplanuri situaţia pădurii cu 5 ani în urmă şi situaţia actuală, în aşa fel încât pădurarul, titular de canton, nu mai poate comenta şi veni cu tot felul de argumente că nu este vinovat de sustragerile de lemn de pe suprafaţa respectivă. Prin această nouă metodă de teledetecţie încercăm să depistăm toate situaţiile şi toate focarele de acest tip, iar rezultatele sunt spectaculoase”, a afirmat directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, Adam Crăciunescu.
Acesta a declarat că în pădurile administrate de Romsilva poate să exploateze lemn şi un agent economic căruia regia îi dă acest drept, însă problemele apar când agentul taie în plus, iar pădurarul nu sesizează aceste fapte.
Crăciunescu admite că populaţia este informată în legătură cu responsabilitatea Romsilva cu privire la situaţia administrării pădurilor şi recunoaşte existenţa mai multor probleme. Printre acuzaţi, şeful Romsilva indică angajaţi ai regiei care au încălcat legea, desprecare spune că vor răspunde penal pentru sustragerile de lemn, neglijenţă în serviciu, fals şi uz de fals.
Şeful Romsilva precizează că nu toate tăierile şi defrişările care sunt prezentate în mass-media, multe din ele fără să fie verificate, sunt pe păduri administrate de această regie. Un milion de hectare fond forestier constituie proprietatea persoanelor fizice juridice administrate de Romsilva, care se alătură celor 3,2 milioane de hectare de păduri ale statului.
Romsilva a hotărât mărirea suprafeţelor arondate unui canton şi care se află în paza unui pădurar datorită echipamentelor moderne şi mijloace de comunicare mult mai rapide de care dispune regia.
RNP-Romsilva funcţionează din anul 2010 sub autoritatea Ministerului Mediului şi Pădurilor şi administrează 3.266.494 hectare de pădure aflată în proprietatea statului cu aproximativ 18.000 de angajaţi, asigurând servicii silvice pentru o suprafaţă de 1.123.378 hectare fond forestier proprietate publică a unităţilor administrativ teritoriale sau privată a proprietarilor privaţi. Din totalul suprafeţei administrate 586.214 hectare se găsesc în arii protejate şi care cuprind inclusiv ultimele păduri virgine din Europa.